EloMEntorin Ihmettelyä – Mitä onni on – hyvinvoiva suolisto osa 1

Viettäessäni aikaa yli ysikymppisen äitini kanssa, huomaan, kuinka samanlaisia olemme. Vatsamme toiminta tai pikemminkin toimimattomuus saattaa laittaa elomme ja olomme sekaisin muutamaksi päiväksi. Jos sen sulkee pois ajatuksistaan ja käyttäytymisestään, eikä pysähdy huomioimaan sitä, tilanne vaikeutuu. Huonon vatsantoiminnan pitkittymisen myötä alkaa auringonpaisteen huomioiminen vähentyä ja linnunlaulua ei enää tule kuultua. Nauru ei oikein irtoa, sillä tukkoinen olo valtaa kehon ja mielen. Säännöllinen ja normaali suolistomme toiminta on meidän mielialallemme todella tärkeää!

Usein olemme päätyneet vatsamme tukkoiseen ja turvonneeseen oloon kokeillessamme jotakin uutta pikaruokaa tai tuttua valkoisesta sokerista tehtyä herkkua ajatellen ”jospa se ei nyt enää tuntuisi huonolta”. Valitettavasti tästä ”pitkästä ilosta” tulee vain ”itkua”; saamme joka kerta oloomme tuskaisuutta, ärtymystä tai kehoomme kipuiluja, ”piänpakotusta” tai jopa yhtä aikaa noita kaikkia.

Saman suoliston hyvinvoinnin tärkeyden huomaavat myös pienten lasten, varsinkin vauvojen, vanhemmat. Kun pikkuisen nyytin tai tomeran taaperon vatsa toimii huonosti, niin elo ei ole enää samanlaista. Vatsaoireet aiheuttavat tuolloin itkua, parkua, koliikkia, kiukkua tai holtitonta käyttäytymistä ja onni on tuolloin elosta kaukana.

Onnellisuuden perusta on hyvintoimiva suolisto

Suoliston hyvinvoinnin tärkeyden heijastumisen elämään allekirjoittaa myös minun ja äitini lisäksi luultavasti lukuisat muut. Usein siihen ei vain kiinnitetä lainkaan huomiota. Voi olla, että vatsan toimimattomuus estää ihmistä osallistumasta täysipainoisesti sosiaaliseen elämään tai se muuttaa hänen käyttäytymistään niin, että vuorovaikutus koetaan töykeäksi tai ihminen leimataan vihaiseksi. Kun pääsee joka päivä ainakin kerran istahtamaan onnistuneen tuotoksen kera pöntölle, niin tilanne kääntyy helpotukseen.

On iso kysymys, mitä onnellisuus elämässäni on, mutta sen perustan pohtiminen on jo helpompaa. Kun arjessa koen onnellisuuden hetkiä ja tunteita, helpottaa sitä, kun kehoni on tasapainossa, ylimääräiset kipuilut ovat poissa ja suoli toimii hyvin. Lyhyesti sanottuna: onnellisuuden perusta elämässäni on hyvin toimiva suolisto!

Onnemme fysiologiaa

Tiedämme serotoniinin, tuon ”onnellisuushormonin” ja aivojemme välittäjäaineen muodostuvan 95 prosenttisesti suolistossa. Tunnemme myös kahdensuuntaista viestiä välittävän vagus-hermon sijainnista aivojemme ja suolistomme välillä. Saatikka kuinka ihmeellisiä ovat suoliston mikrobistomme, tuon laajan bakteeriorganismin vaikutusmekanismit yleiseen ja aivojemme hyvinvointiin tai tunteisiimme ja ajatteluumme.

Ja sitten on se kaiken takana oleva stressi!

Lisämunuaiskuorelta erittyvä auvoisa stressihormonimme, kortisoli saa hormonipakkamme sekoittumaan liikaryöpyllään tai alisuorituksellaan. Se ulottaa vaikutuksensa verensokerimme kaverin, insuliini-hormonin ja uni-valvetilaa säätelevän melatoniini-hormonin kanssa. Välillisesti se sekaantuu kasvuhormonin, kilpirauhashormonien ja jopa sukuhormoniemme toimintaan. Mitähän se tekee ruokahaluamme lisäävälle greliini-hormonille tai kylläisyydentunnehormonillemme, leptiinille? Ei ainakaan hyvää!

Tämä kaikki paisuu pitkään jatkuessaan tulehdustilan riehumiseen suoliston limakalvon soluissa estäen terveydelle välttämättömien ravintoaineiden normaalia imeytymistä. Kierre on valmis ja ummettava olotila vain pistää pökköä tähän pesään. Jumittava massa mätänee suolenmutkissa, tulee turvotuksia ja lopulta ei-toivottavat aineet pääsevät verenkiertoomme. Tuolloin aivomme sumentuvat, niveliä alkaa kolottaa, flunssakierteet lisääntyvät, elomme synkistyy ja onnemme kaikkoaa entistä kauemmaksi.

Kohti toimivaa suolta

Mitä toimiva suolisto tarvitsee? Ensinnäkin elimistöäsi jumiuttava tilanne on saatava pois. Siihen parhaiten voit vaikuttaa sammuttamalla yleistä stressiä kehostasi rauhoittumalla ja pysähtymällä tilanteesi äärelle. Kun pysähdyt, alkaa kehosi olla enemmän tässä hetkessä. Se taas rauhoittaa reaktioita, kertoo ”vaaran” olevan ohi ja ”taistele ja pakene”-olotila helpottaa.

Suolistosi voi tarvita myös lisätukea erilaisista kuitulisistä, suoliston limakalvoa hoitavista ja ravintoainetasapainoa parantavista ravintolisistä. Kaikkein tärkein on kuitenkin aina hyvälaatuinen, tulehdusta rauhoittava ruoka tärkeine rasvoineen, lempeine proteiininlähteineen ja värikkäine kasviksineen. Näiden kaikkien osien yhteispelillä ruoansulatusta tukeva fysiologia järjestyy vähitellen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Mutta kuinka saisimme pysyvyyttä tähän tilanteeseen ja mistä se tulee? Siihen voit saada tukea ja apua huikeilta ravintoalan ammattilaisilta. Voit tulla tutustumaan aiheeseen myös minun kanssani EloMEntorin ravinto-ohjauksessa tai henkisen hyvinvoinnin ohjauksessa, jossa oma olotilasi huomioidaan kokonaisuutena omassa elämässäsi niin arjessa kuin juhlassa.

Suoliston hyvinvointiin vaikuttaa paljon, kuinka alamme huomioida sen haasteita elämässämme. Vain pysähtymisen kautta voimme vaikuttaa tähän. Kuinka käyttäytymismuutoksemme johtaa tilanteen helpottumiseen ja kuinka sen saa paremmin onnistumaan? Sitä pohdin Mitä onni on – hyvintoimiva suolisto osa 2 kirjoituksessani. Jää siis kuulolle, sillä aion kirjoittaa siitä pian.

Toivon Sinulle aurinkoisia ja onnen täytteisiä päiviä hyvin toimivan suolesi kanssa!

❤ Anne ❤ EloMEntorisi ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: