EloMEntorin Ihmettelyä – Mitä onni on – hyvintoimiva suolisto osa 3

Tämä on ”onni on hyvintoimiva suolisto” teeman kolmas kirjoitukseni. Kaksi aikaisempaa käsittelivät jo aikaa sitten henkisen hyvinvoinnin fysiologisia vaikutuksia suoliston terveyteen ja henkisen hyvinvoinnin välillisiä, käyttäytymiseemme liittyviä tekijöitä. Tässä osiossa tuon esille omaa pohdintaani ajatteluni ja tunteitteni vaikutuksesta suolistoni vointiin henkisen hyvinvointini voimistumisen kautta.

Mielestäni henkinen hyvinvointi merkitsee itse valitsemaani elämänkatsomusta tai elämäntapaa, joka vaikuttaa psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvointini taustalla. Juuri noista kolmesta hyvinvoinnin osa-alueesta muodostuu yleinen terveyden määritelmä WHO:n mukaan.

Sydämen valinta ja suolisto

Minulle henkinen hyvinvointi konkreettisesti tarkoittaa, kuinka tietoisesti huomioin itseäni, reaktioitani ja toimintaani eri vinkkeleistä sekä sitä, mikä on juuri minulle eniten hyvää tekevä asia tai toimintatapa tässä ja nyt. Havahdun kiitollisena pysähtymään ruokani äärelle ja huomaan, ettei lautaselle tarvitse lastata kaikkea mahdollista tarjoilupöydästä tai lappaa lautasta tyhjäksi mahdollisimman nopeasti. Tai että lenkillä ollessani ei tarvitse kiiruhtaa kilometrien takia, vaan raikkaaseen ilmaan, kauniisiin maisemiin ja kehon hyvän oloon keskittyen. Kussakin toiminnassani määrä alkaa muodostua siitä, mikä on juuri tässä hetkessä tarpeen oman itseni kannalta.

Omakohtaisena kokemuksena voin kertoa, että henkisen hyvinvoinnin lisääntymisen kautta pidän enemmän huolta itsestäni. Ennen kaikki terveyteeni liittyvät elämänmuutosasiat olivat suorittamista ja niihin sitoutuminen oli haasteellista. Samoin huolet tuntuivat suuremmilta ja suhteellisuudentaju oli hakusessa.

Kehoni stressireaktioita vähentää myös se, etten enää tee asioita automaattisesti totutun kaavan mukaan itseni unohtaen. Teen omaa elämääni koskevat päätökset tietoisen läsnäolon kautta, joka lisää tyytyväisyyttäni ja saa minut onnelliseksi vähemmästä. Läsnäolon lisääntymisen myötä olen alkanut huomata paremmin erilaiset tunteet, joita minussa herää. Tämä vaikuttaa myös positiivisesti suhtautumiseeni kohtaamiini ihmisiin ja suhteisiini läheisteni kanssa.

Aika ajoin mietin, mikä juuri minulle lisää kiitollisuuden ja rakkauden tunteita: perhe, läheiset, ystävät, luonnonkauneus ja sen huomassa oleminen, tyytyväisyyttäni ylläpitävä työ, luovuuteni, käsillä tekeminen ja elämä itse. Olipa tie mikä tahansa kaikkiin sydämestä lähtöisin oleviin tunteisiin, niin ne vaikuttavat positiivisesti rentoutuneemman olotilan kautta myös suolistoni hyvään toimintaan.

Aina kun saan aivojeni liiallista ajatuksenjuoksua hillittyä, rentoutuu suolistoni ja ruokasulani imeytyminen paranee. Rauhallinen ja läsnäoleva ruokani pureskelu ei saa aikaiseksi ainoastaan parempaa ruoan pilkkoutumista, vaan se antaa myös vinkin haimalle ja mahalaukulle entsyymien ja suolahapon tuottamiseksi. Ja suolistoni kiittää tästä!

Henkisen hyvinvoinnin pohja – tunteet ja keho

Tunteet ovat meille tärkeitä kehomme kannalta. On helpompaa tuntea ihania ja positiivisia tunteita, mutta usein koetaan haasteellisiksi ns. negatiivisten tunteiden tunteminen. Siksi ne onkin usein helpompi sivuuttaa tai peittää.

Mitäpä jos tuntisimme ”vain tunteita”, jotka kaikki ovat yhtä arvokkaita ja sallittuja.

Kun annan tunteen vallata mieleni, tarkkailen kehoni reaktioita. Onko niiden ilmaantumiselle jokin syy tai tarkoitus? Onko tunteiden ja tuntemusten tarkoituksena kenties ”opettaa” minulle jotakin? Jos peitän ne, ne varastoituvat kehooni aiheuttamaan stressiä joko heti tai vasta vuosien päästä.

Olen kiitollinen niin kehoni viesteistä kuin mieleeni putkahtavista ajatuksista, joilla on jokin tunneväritteisyys.

Minä ajattelen, että henkisen hyvinvoinnin lisääntymisen myötä on helpompi pysähtyä kaikkien tunteiden äärelle. Niitä on myös mielenkiintoista tutkailla kehon reaktioiden, tuntemusten ja oireilujen kautta. Keho on rehellinen ja se ilmaisee kyllä omalla tavallaan tunteiden aiheuttaman vasteen tai muistijäljen. Omasta kokemuksesta tiedän, että keho-oireet voivat olla viimeinen keino pysäyttää liian kova meno tai itseä kuluttava elämä. Parhaimmillaan se johtaa rohkeuteen tehdä päätöksiä oman elämän hyväksi. Ensin on vain pysähdyttävä!

Suoliston ja aivojen yhteys

Rentoutunut olotila kehossa välittyy aivojen ja suoliston viestien välittäjänä toimivan, ihanan kiertäjähermon, vaguksen kautta. Se ”nauttii” rauhallisesta ja läsnäolevasta elintavasta, kun taas kiireessä ja stressissä se aivan kuin ”jähmettyy”. Stressissä eri hormonien ja välittäjäaineiden tulvahdus ympäri kehoa vaikuttaa mielialaamme. Voimme ajatella, että vagushermon kautta myös aivomme ”jähmettyvät” ja sillä on vaikutus tunteidemme kokemiseen. Tähän kaikkeen vaikuttavat myös jokaisen genetiikka eli perityt ominaisuutemme sekä opitut tapamme, jolloin reagointimme voima varioi.

Hyvintoimiva suolisto tuottaa ja asuttaa ns. hyviä pöpöjä. Suolistomme erilaisten mikrobien on havaittu aktivoivan eri aivojemme tunnealueita. Niinpä suolistosi ”sisäinen rauha” tukee aivojen kautta sydämesi sisäistä rauhaa. Eli pääsen taas johtopäätelmään, että onni on hyvintoimiva suolisto!

Lopuksi on tärkeää muistaa, että ajatukset ovat vain ajatuksia ja niihin voit aina itse vaikuttaa; todellisuutta ympärillä voit aina muokata. Kun oma suhtautuminen pikku hiljaa muuttuu askel askeleelta, alkaa se vaikuttaa myös suolistoon ja muun kehon hyvinvointiin. Sitä kautta onnellisuus ja tyytyväisyys saavat mahdollisuuden lisääntyä. Kun saat keinon rauhoittaa itsesi ja löytää keinon oman arvostuksesi lisäämiseen, saat energiaa myös tulevien elintapamuutoksiesi tekemiseen.

Vai mitä mieltä sinä olet siitä? Tule kanssani myllertämään ajatustesi kiemuroita ja kehosi tuntemuksia. Voisiko löytyä toinen tapa elää tätä elämää, jos tämä tämänhetkinen tuntuu hieman takkuavan. Haluatko löytää parhaan version itsestäsi? Aina on mahdollisuus muutokseen. Aina on toivoa!

Jos kiinnostuksesi pohtia lisää omakohtaisia asioitasi heräsi, niin varaa aika http://www.elomentor.fi/ajanvaraus EloMEntorin henkisen hyvinvoinnin ohjaukseen, niin jatkamme siellä aiheesta sinun lähtökohdistasi sinun terveytesi, hyvinvointisi ja myös suolistosi parhaaksi. 💗

Iloa, Valoa ja Rakkautta Sinulle,

Anne ❤ EloMEntorisi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: